Сомельє працює в ресторанах або у винних магазинах. Саме він зможе допомогти вибрати відповідне вино, коли ви говорите «хочу, щоб не сильно солодке, легке і фруктове». Він точно знає, який сорт підійде під рибу, а який — під м’ясо. Сомельє повинен врахувати всі ваші бажання і запропонувати кращі варіанти з різних цінових категорій.
Працюючи в ресторані, сомельє пропонує гостям спробувати вино.
Працюючи в винному магазині, сомельє повинен:
- розбиратися і в інших продуктах, які представленні там;
- домовлятися з постачальниками;
- оформлювати вітрини;
- вести касовий облік.
Скільки отримує сомельє
Зарплата сомельє залежить від місця роботи. Часто вона ще залежить і від продажів вина. Якщо сомельє працює в престижному ресторані, то частину його доходу становитимуть чайові.
В середньому «Сомельє» в Україні заробляє 25000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 103 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Сомельє» і за схожими запитами-синонімами «Sommelier», «Кавіст» та ін. за останні 3 місяці. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.
Які навички потрібні сомельє
Сомельє повинен знати винну карту свого ресторану, розуміти, що потрібно порадити відвідувачеві, знати різницю між сортами і як впливає на смак географія, вік вина. Він повинен за запахом, «букетом», визначити якість вина і сорт винограду.
Дуже важливі soft skills:
- уважність до дрібниць;
- комунікабельність;
- гарна пам’ять;
- швидка реакція;
- аналітичне мислення.
Переваги та недоліки в роботі сомельє
- Цікава професія, де кожен запит унікальний.
- Незвичайний продукт, із яким доведеться працювати.
- Престижна посада.
- Нові знайомства.
- Постійна робота «на ногах».
- Можливий негатив із боку клієнта через неправильні поради.
- Велика конкуренція, тому що галузь недостатньо популярна.
- Немає кар’єрного росту.
Як самі сомельє оцінюють свою професію
За даними опитування Work.ua серед зареєстрованих шукачів із досвідом роботи сомельє.
Кар’єрне зростання
Зарплата
Задоволеність професією
Безпека
Баланс між роботою та життям
Наскільки затребувані сомельє
Професія сомельє тільки починає бути затребуваною — відкриваються нові винні магазини, люди тільки знайомляться з культурою вина. Тому зараз є можливість стати фахівцем, щоб у найближчому майбутньому роботодавці полювали за вами, а не ви за ними.
Де вчитися на сомельє
Цю професію можна освоїти тільки на курсах або майстер-класах. Можливо, деякі винні магазини або ресторани самі захочуть навчити співробітника.
Міжнародний день бармена
6 лютого, четвер
Інші професії
Матрос
Матрос — той, хто працює на військово-морському, цивільному або торговому судні.
Таргетолог
Таргетолог — це той, хто займається налаштуванням і веденням реклами в соціальних мережах.